Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

De culinaire keuken van de Filipijnen deel 1

  • Geplaatst op
  • Door Renee Zuidwijk
  • Geplaatst in Geschiedenis
De culinaire keuken van de Filipijnen deel 1

De Filipijnse keuken is door de eeuwen heen beïnvloed door de verschillen kolonies die invloed hebben gehad op de Filipijnse cultuur en geschiedenis...

Wat is de Filipijnse keuken?

De Filipijnse keuken is door de eeuwen heen beïnvloed door de verschillen kolonies die invloed hebben gehad op de Filipijnse cultuur en geschiedenis, maar wat is nu eigenlijk de Filipijnse keuken???

De verschillende invloeden zijn goed te merken in de zoveel verschillende soorten gerechten. Zo hebben we de adobo, een gerecht waarvan de naam afgeleid is van het Spaanse Adobado en die kan bestaan uit kip, varken, groente of zelfs zeevruchten gestoofd in azijn en knoflook. Een ander bekend gerecht is de pancit noedels. Dit gerecht wordt bereid met lokale groenten en heeft duidelijke Chinese invloeden. Een andere kant van de Filipijnse keuken zijn de gerechten die verfrissing brengen zoals de sinigang. Deze zure bouillon doet denken aan de zuidoost Aziatische soepen en stoof schotels die een verfrissende werking hebben bij het tropische klimaat. Daarnaast komen we ook de gebakken kip gemarineerd in knoflook en azijn en het traditionele gerecht Arroz Caldo. Een rijstepap gerecht in combinatie met onder anderen kip. Samengevat is de Filipijnse keuken eigenlijk gewoon een verzameling van het beste uit de Aziatische keuken, alleen volledig aangepast naar de beschikbaarheid van de lokale groente en het vlees en vis uit de regio’s.


Iedere regio zijn eigen smaak

De Filipijnen is een eilanden formatie met maar liefst meer dan 7000 eilanden. De eilanden en de gebieden worden gescheiden door verschillende rivieren, moerassen, meren en zeeën. De gebieden bieden een zeer uitgebreide keuze aan vis, vlees en verse groenten en fruit. De Filipijnse keuken is dan ook heel erg afhankelijk van de lokale producten, dit verklaart ook dat receptuur per regio kan verschillen. Rijst is één van de belangrijkste componenten van de Filipijnse gerechten. De vlees en vis en groenten gerechten worden hier vaak aan toegevoegd, en kunnen zowel gestoofd, gegrild of gekookt zijn. Wat wel opvalt is dat vooral zure grondstoffen zoals de Filipijnse Kalamansi (limoen) en azijn een vaak gebruikt worden voor marinades en sauzen.


De Cultuur van de Filipijnen

Zoals gezegd is de Filipijnen een eilanden formatie die bestaat uit meer dan 7000 eilanden. Het land wordt verdeeld in een periode van een droge periode en een regen periode. Het land kent verschillende prachtige lokatie zoals de Cordillera bergen en vlaktes in Luzon, maar natuurlijk ook de riffen van Palawan en de onderwater grotten. De Inwoners van de Filipijnen worden verdeelt over ruim 120 verschillende etnische groeperingen, en de vele regio’s hebben zo allemaal we hun eigen dialect zoals bijvoorbeeld het Tagalog, Ilocano, Pampango, visayan. Elke groepering in de Filipijnen heeft in de loop van de eeuwen zijn eigen manier van leven ontwikkeld en dit is ook terug te zien in het type woningen, hand gemaakte kleding en de kunst werken. De Filipijnen is in de loop van de eeuwen beïnvloed door de chinezen en de Spanjaarden. De Spanjaarden hebben tijdens hun kolonisatie het christendom geïntroduceerd, en hebben tevens de nodige dorpen en steden volgens Spaanse stijl gebouwd. Vanuit uit het zuiden werd overigens de kolonisatie van Spanje door het islamitische gedeelte met succes tegen gewerkt. Na de revolutie in 1889, de slag bij Manila Bay, werd de Filipijnen overgedragen door de Spanjaarden aan de Amerikanen. Door de Amerikaanse invloed en de structuur die vanuit de amerikanen werd geïntroduceerd werd de Filipijnen één van de grootste Engels sprekende landen in Azië.


De Evolutie van de Filipijnse keuken

Tijdens de periode waarin de Chinezen veel handel dreven met Filipijnen was het natuurlijk onvermijdelijk dat er ook chinezen zich zelf gingen vestigen in de Filipijnen. Daarmee namen ze natuurlijk ook een gedeelte van hun keuken mee, alleen werd dit dan wel langzaam aan steeds meer aangevuld met groente en fruit uit de regio’s. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Pancit > in china bekend als mihoen of noedels.
  • Lumpia > groente opgerold in eetbare vellen
  • Siopao > gestoomde gevulde broodjes bekend als bapao, siomai of dumplings.

Tijdens de Spaanse periode werd de Filipijnse keuken vooral beïnvloed door gerechten met Spaanse / Mexicaanse gerechten. De Spaanse keuken bracht weer hele andere kruiden en specerijen mee zoals de olijf olie, paprika, saffraan, ham, kaas, gekruide worstjes. Paella werd voor de Filipijnse keuken een feestelijk gerecht die werd bereid met diverse lokale ingrediënten, waarbij varkens, kip, zeevruchten, ham, worstjes en lokale groenten. Naast deze heerlijke hoofd gerechten zijn ook de nagerechten in de loop der tijd behoorlijk beïnvloed, enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Native Rice Cakes
  • Ensaymadas ( een op brioche lijkend brood met boter, kaas en suiker)
  • Suman sa Ibos ( een op kleef rijst dessert in bananen blad, afgeleid van het mexicaanse Tamal)

De Amerikanen hebben moderne invloeden gebracht, zoals het conserveren door middel van het vriezen, blancheren. Natuurlijk kunnen we hedendaags de invloeden nog zien. De hamburgers, gefrituurde kip restaurants en grill restaurants zijn door de Amerikanen in de Filipijnse cultuur geïntroduceerd. In de loop van de tijd zijn er meerder invloeden geweest die inmiddels het straat beeld in Filipijnen hebben beïnvloed, enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Japans > sushi restaurants
  • Franse keuken
  • Italiaanse keuken
  • Midden Oosten
  • Thais
  • Vietnamees

>>> Wordt Vervolgt…..

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »